Der skal bygges. Et hus. Det har I besluttet. Nu skal drømmen realiseres. I vil bygge på den grund, som I købte. Her i foråret. Der kom lige en sommer, som I ville nyde, inden I kastede jer ud i projektet. Det ville også give tid til, at arkitekten kunne nå at tegne en rigtig god planløsning for jer. Arkitekten har foreslået, at I bygger i to plan. Og det kan der være en god idé med. Dels vil I kunne sidde ude på den balkon, som naturligt dannes af stueplanet, og nyde udsigten derfra. Ned til søen og over til skoven. Det er i det hele taget en god løsning. Funktionel. Der er stue, køkken-alrum, toilet, bryggers og opbevaringsrum i stueplanet. Der er værelser ovenpå. Og et ekstra toilet.
Vi bygger bæredygtigt
I venter nu på, at I får byggetilladelsen, så I kan komme i gang med byggeriet. Og I er i fuld gang med at tale med håndværkere og få overtalt arkitekten til at overse byggeriet. I taler i øvrigt også meget med arkitekten om materialer. Hun svarer altid sødt og har rigtigt gode forslag til, hvordan I vælger de mest miljørigtige materialer. Hun har blandt andet henvist jer til et site, hvor der præsenteres forskellige løsninger på gulve. Og det går lige pludseligt op for jer, at et gulv, ikke bare er et gulv, man går på. Der er flere lag i et gulv: Først er der et terrængulv. Det er den belægning, der ligger direkte på fundamentet. Dernæst er der et slidlagsgulv, som oftest er det lag, hvori der lægges vandrør, rør til el og eventuelt også rør til gulvvarme. Oven på dette lag lægges så det endelig gulv – altså det, som I går på til hverdag.
Isolerende undergulv
Arkitekten har foreslået, at det første lag skal bestå af Thermotec gulv til isolering. Det er i virkeligheden en form for isoleringsmateriale, som har fået en del opmærksomhed her på det sidste. Det er nemlig et meget miljøvenligt materiale, der faktisk også kan bruges til at lægge omkring forskellige rør. Det består af bittesmå kugler, der ligesom kan smyge sig om rør eller sørge for at ujævnheder bliver glattet ud. Det betyder dog, at rør til varme, vand, el kan lægges dybere ned i gulvet – men samtidigt betyder det at selve slidlagsgulvet ikke behøver at blive så tykt. I synes, det lyder som en god idé. Men hvad så med slidlagsgulvet? Da det behøver faktisk ikke at være så tykt, fordi der er allerede lagt et godt isolerende gulvlag med Thermotec, så er der faktisk penge at spare. Arkitekten foreslår, at I for lagt et Estrich slidlagsgulv. Estrich slidlagsgulve udmærker sig ved, at de også kan fungere lydisolerende, og ved, at de er nemme at lægge det endelige gulv på. Der skal ikke bruges mange forskellige midler, for at få fx keramiske fliser til at sidde på det.
Beslutningen bliver som arkitekten har anbefalet: En kombination af Thermotec og Estrich slidlagsgulve. Det giver jer faktisk en god start på byggeriet. Og ja, I har mulighed for at ændre mening undervejs, når det kommer til valg af den endelige gulvbelægning.
Overvejer at bruge linoleum
Du er ved at indrette din garage. Den skal blive til dit nye værksted. Altså det sted, hvor du sidder med dine små hobbyprojekter. Og du har mange af dem. Hobbyerne. Du kan godt lide at skære i træ. Du kan også finde på at smede. Og ja, du kan også finde på at lege med massevis af maling i tusindvis forskellige farver. Problemet med varme i garagen er blevet løst. Du får en brændeovn sat op. Og da du har nem adgang til den anden garage, som I bruger til opbevaring af netop brænde til brændeovnen inde i stuen, så er det ikke et problem. Belysningen har du også fået fikset, så der er god belysning de mørke aftener. Men gulvet, har du altså lidt problemer med. Du vil gerne have at det skal være nemt at holde rent. Du skal nemt kunne feje spåner fra træprojekterne væk. Du kommer ofte til at spilde maling, så det skal kunne gøres rent meget nemt – uden, at du skal bruge opløsningsmidler mv. Men det skal også kunne tåle, at der måske falder en glød på det, når du svejser i metal. Det er nu ikke så ofte, at du gør det. Men, det er altså et kriterie at gulvbelægningen ikke går i brand. Og så er der naturligvis det element, at det godt må være flot. Du har faktisk tænkt, at det gerne må være et mosaikgulv, du ved sådan et gulv, som dem, der blev lagt på trapper i bygninger fra 40’erne og 50’erne. Men det er lidt koldt.
Gulvbelægning med linoleum
Du har også overvejet linoleum som gulvbelægning. Du har set, at det er muligt at få linoleum i mange farver – og du kan godt lide materialet. Det er også nemt at holde rent. Og det er blødt at stå på i flere timer. Så et gulv, der er belagt med linoleum, tiltaler dig meget. Men der er lige det her med brand. Der kan falde en gnist på gulvet, når du smeder. Og det er du slet ikke sikker på, at linoleum kan modstå. Ja, jeg ved faktisk ikke om linoleum kan brænde. Men jeg ved, at linoleumsgulve, der består af et lag linoleum, der er mindst 2,5 mm tykt, er godkendt til brug på flugtveje.
Det vil ikke brænde. Men det kan blive beskadiget af brand. Der kan komme mærker – så hvis du sprøjter gnister ud over gulvet, så skal du sikkert slibe gulvet ofte for at få det pænt igen. Det er nemlig sådan, at et linoleumsgulv kan slibes, så det ser ud som nyt igen. Men: Kan du slibe et gulv hver måned? Gider du det? Jeg vil foreslå, at du måske kigger lidt mere på, hvad der findes af linoleumsgulve og fliser, der er lavet af linoleum. Det kan være, at du kan finde en flise, der faktisk ligner det der mosaik, som du godt kan lide. Det er nemlig brandsikkert. Og så kunne du måske kombinere de forskellige belægninger: Mosaik der, hvor der vil falde gnister og linoleum på resten af gulvet.